Cikkek
 

Csak barátság?

„Amit mások életében vetünk, saját életünkben aratjuk le:
MEGSOKSZOROZVA!”

BARÁTSÁG
Az élet örömeinek legnagyobb része a boldog kapcsolatokból fakad. Ha a sikernek egyáltalán van titka, az abban a képességben áll, hogy észrevegyük a másik ember szempontját, és a dolgokat egyszerre nézzük az ő oldaláról, és a magunkéról is. A személyiség egészségének mértéke az, hogy milyen sikeresen tud kijönni valaki a legkülönbözőbb beállítottságú emberekkel. Néhány emberrel mindenki ki tud jönni. Mindig szót tudunk érteni olyanokkal, akik hozzánk hasonlóan pozitívak vagy negatívak. A valóban egészséges lelkű emberek azonban ki tudnak jönni nagyon eltérő vérmérsékletű, beállítottságú, értékrendű és nézetű személyekkel. Szerencsére magas szinten elsajátíthatjuk annak jártasságát, hogyan jöjjünk ki másokkal.

NE BÍRÁLJ
Ismersz-e valakit, akit meg szeretnél változtatni, irányítani és tökéletesíteni? Igen? Nagyszerű! De talán kezdd önmagaddal!
Bármilyen bolond tud kritizálni, ítéletet mondani, vagy panaszkodni – és meg is teszi. De jellemre és önuralomra van szüksége annak, aki megértő és megbocsátó akar lenni. Bírálattal nem tudunk mélyreható változásokat előidézni, sőt gyakran ellenkező célt érünk el vele. Ahelyett, hogy elítéljük az embereket, próbáljuk megérteni őket. Próbáljuk meg kideríteni, hogy miért teszik azt, amit tesznek. Ez sokkal hasznosabb és érdekesebb, mint a puszta bírálat, amellett rokonszenvet, türelmet és jóakaratot ébreszt.
 
ELISMERÉS
William James pedig ezt mondta: „Az emberi természet lényege az elismerés utáni sóvárgás”.
A fontosság érzése ösztönzött egy tanulatlan fűszerességedet arra, hogy tanulmányozza azokat a jogi könyveket, amelyeket 50 centért vásárolt egy csomó kacat között. Bizonyára hallott erről a fűszerességedről.  Abraham Lincolnak hívták.
Napi életünk sokszor bonyolult viszonyrendszerében sohasem szabad elfelejtenünk, hogy a velünk kapcsolatba kerülő munkatársak, üzletfelek, barátok először is emberi lények, akik sóvárogják a megbecsülést. Ami jót ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! Ha elszalasztod, vagy figyelmen kívül hagyod, még egyszer nem lesz ilyen lehetőséged. Elismerésed legyen szívélyes, s ne fukarkodj a dicsérettel, és az emberek dédelgetni fogják, kincsként őrzik majd, egész életükön át ismételgetik a szavaidat – évekkel azután is, amikor te magad már régen elfeledted őket.

ÉRDEKLŐDÉS
Két hónap alatt több barátot szerezhetsz, ha őszintén érdeklődsz mások iránt, mint két év alatt, ha arra törekszel, hogy mások érdeklődjenek irántad.
Te nem érdekled az embereket. Én sem érdeklem őket. Csak önmaguk érdeklik őket – reggel, délben, este. Ha csupán arra törekszünk, hogy lenyűgözzük az embereket, és felkeltsük az érdeklődésüket irántunk, sohasem lesz sok igazi, őszinte barátunk. A szó nemes értelmében vett barátságok nem így születnek.
A közvetlen erőfeszítés törvénye úgy működik, hogy amikor olyasmit mondunk vagy teszünk, ami valakit boldoggá tesz, magunk is boldogok vagyunk.