Cikkek
 

Gyorshajtás

Nem százalékokban, hanem kilométerórában határozza meg az a kormányrendelet módosítás az objektív felelősség elve alapján kiszabott sebességtúllépés esetén fizetendő bírságot...

 

amit a hatóságok május 2-tól alkalmaznak. A közelmúltban megjelent rendelet módosítás alapján aki mozgó járművel követ el közúti szabályszegést, annak nem engedhető el, és nem csökkenthető a kiszabott bírsága. A módosítás kitér arra is: az ORFK és a közút kezelője megállapodásban rögzíti, a bírságot miként osztják meg egymás között. Az ORFK-nál maradó rész a rendőrség közlekedésrendészeti feladatainak ellátásához szükséges eszközök beszerzésére, illetve a szabálysértésekkel kapcsolatos költségekre fordítható.

A rendelet melléklete szerint például, ha 50 kilométeres óránkénti sebességet valaki 15-30 kilométerrel lépi túl, akkor a bírság 30 ezer forint. (A korábbi, 2007-es kormányrendelet a sebességtúllépés mértékét ebben a pontban 30-50 százalék közötti határozza meg.) 

Autópályán a 20-35 kilométeres túllépés bírsága 30 ezer, a 110 kilométer felettié pedig a maximális 300 ezer forint. 

Augusztustól bírságot kell fizetni azoknak, akik a gyermek biztonsági rendszer-, a motorkerékpár bukósisak- és a rádiótelefon használat szabályait sértik meg. Ezek az új bírságolási okok a fuvarozással elkövethető szabálysértések végére kerültek be. 

Eddig a bírság 50 ezertől 800 ezer forintig terjedhetett, a javaslat az alsó határt 10 ezer forintra csökkenti. 

Mint arról a Napló is beszámolt tavaly év végén, egy 2007-es márciusi kormányrendelet szabályozza a személy- és árufuvarozással kapcsolatos szabálysértéseket. 

Korábban szabálysértési eljárásban kiszabható pénzbüntetés legfeljebb 100 ezer forint volt, amit megemeltek 800 ezerre, sőt több szabálysértés esetén az összegeket össze lehet vonni. 

Változás az is, hogy míg jelenleg a fizetésig, vagy annak igazolásáig a rakomány visszatartható, addig a jövőben akkor sem tartható vissza a jármű, ha a megbírságolt személy lakóhelye nem Magyarországon van, illetve nem rendelkezik a bírság kifizetésére szóló bankgaranciával.


A szankciók főleg az alacsonyabb, vagyis 50 kilométeres óránkénti sebességhatár alatt elkövetett sebességtúlépéseknel enyhültek. 

Ha valaki a 20 kilométeres táblánál 30 százalékkal, azaz mindössze hat kilométerrel haladt gyorsabban, akkor a kiszabott büntetés 30 ezer forint volt, míg május 2-tól ez a határ kitolódik, vagyis 35 kilométernél kezdődik az objektív felelősség. 

A szakértők szerint a változást az indokolta, hogy alacsonyabb sebességnél jóval kisebb a sérülés, súlyos sérülés bekövetkeztének esélye.