Cikkek
 

A sikeres emberek 7 szokása

A siker mindig fejben dől el.

1. Légy proaktív!

2. Már a kezdetkor lásd a célt!

3. A fontos dolgokat tedd az első helyre!

4. Törekedj a kölcsönös győzelemre!

5. Először a másikat értsd meg, aztán értesd meg magad!

6. Használd a kreatív együttműködés alapelvét!

7. Mindig újítsd meg önmagad!

Stephen Covey: A sikeres ember hét szokása című könyve alapján

Ki ne gondolkodott volna el már azon a nyilvánvaló kérdésen, hogy mitől lesznek egyesek sikeresek, míg másokat rendre elkerül a szerencse. És nem mindig a legjobb tanulók, a legokosabbak, vagy a legszorgalmasabbak érnek a csúcsra.

Stephen Covey közel egy évet szentelt életéből ennek a kérdéskörnek az alapos körbejárására, sok száz sikeres ember életét, tevékenységét, jellemvonásait vetette össze azokéval, akik adottságaik alapján többre is vihették volna. Alapos vizsgálódásai eredményeként 7 olyan szokást határozott meg, mely a sikeremberek többségére jellemző:

"Légy provokatív ", vagyis a sikeres emberek saját kezükben tartják sorsuk irányítását, saját elveik irányítják döntéseiket, nem mások által kiváltott ingerekre reagálnak.

 "Cselekedj céljaiddal összhangban ", a sikeres embereknek mindig vannak céljaik, van jól definiált egyéni küldetésük, az általuk irányított szervezeteknek is van világosan megfogalmazott küldetése, mely számára illetve munkatársai számára is irányt mutatnak a mindennapi élet útvesztőiben.

"Kezdd a fontos dolgokkal ", az időgazdálkodás legújabb irányvonala. Itt nem a sürgősség, hanem a fontosság dominál.

"Törekedj a kölcsönös győzelemre " vagyis nem legyőzni kell a partnert, mert a hosszú távú gyümölcsöző együtt működés alapja csakis a kölcsönös győzelem lehet.

"Érts, hogy értsenek ", az empatikus figyelés gyakorlása, amikor is először a másik fél álláspontjának tökéletes megértésére törekszik valaki, s csak ennek ismeretében fejti ki saját álláspontját.

"Törekedj alkotó együttműködésre ", vagyis mindkét fél hajlandó feladni saját álláspontját annak érdekében, hogy egy mindkettőjüknek még több előnyt nyújtó, harmadik alternatívát hozzanak létre.

"Élezd meg a fűrészt " az állandó megújulás szokása, amikor testi, lelki, szellemi és lelki síkon valaki folyamatosan fitten tartja magát.

Stephen R. Covey számára ez a tanulmány mindenképpen meghozta a sikert, "A sikeres élet 7 aranyszabálya" című könyve több mint 40 millió példányban kelt el eddig, minden idők egyik legsikeresebb bestsellere, az erre épülő tréningek pedig vállalatának hozták meg a sikert. A Franklin Covey az egyik legtekintélyesebb amerikai management tanácsadó cég, bemutatásául elegendő egy adat is: a Fortune magazin 100-as top listáján szereplő cégek közül 2002 évben 82 az ügyfelük volt.

A következő cikkünk: Egy interjú lesz egy sikeres üzletemberrel...