Cikkek
 

Elmélkedés a barátságról

A mai életben egyre nehezebb igaz barátra lelni. Az emberek többségének nincs ideje a kapcsolataik ápolására. Pedig ez fontos lenne.

Mostanában csak az érdek hajt egyeseket a másik felé. Persze mindig akadnak kivételek. Már mindenki megtanulta, hogy az élet egy színház, melyben nem mindegy, mely szerepet osztja ránk a sors, vagy Isten kiket sodor az utunkba.
A jó barátság alapja egymás megismerése, kölcsönös tisztelete, és az őszinteség.  Az érzés, hogy vele mindent megoszthatunk, mellette felszabadultan nevethetünk, és beszélhetünk az élet problémáiról, hisz ő úgysem mondja tovább. A kapcsolatoknak is vannak fokozatai. Vannak közelebbi és távolabbi ismerősök. Az, akivel a tiszteletmegadás érdekében köszönő viszonyban vagyunk s egymás hogyléte felől érdeklődünk: ez az ismerős és a haver közötti kategória. Többen vannak a haveri státuszban lévők, akikkel néha eljárogatunk szórakozóhelyekre, akikkel néha eltársalgunk könnyedebb témákról, többnyire velük töltjük napjainkat.
Több ilyen haver, avagy barát van, de igazbarát igen kevés. Azok, akikben tényleg megbízzunk, akiknek kiönthetjük a szívünket. Olyanok vagyunk egymás számára, mint egy nyitott könyv. Ha szomorúak vagyunk, akkor ő megvigasztal, tanácsot ad, s meghallgat. Ez oda vissza igaz.

Minden kapcsolat olyan, mint egy rózsa, melyet ápolni kell, de tüskéi is lehetnek. Egy barátságban, vagy bármely kapcsolatban fontos, hogy tudjunk adni, s ne legyen kényszer az egymással való társalgás. Ne a népszerűség legyen a cél a barátok kiválasztásában, ne is a külsőségek. Bár a környezet sokban befolyásolja ezeket. Vannak olyan emberek, akik mindenképp jóban akarnak lenni azokkal, akiktől tartanak, vagy akiktől mindenki fél, vagy tisztel, vagy, mert ő a közösség magja, vezéregyénisége. Ez nem megfelelő érv. Egy barátságot ne a félelem tartson fenn, vagy a mások véleményéhez való idomulás.

Az emberek általában azokkal szeretnek barátkozni, akiknek pozitív a kisugárzása, sikeresek munkájukban, népszerűek, mindig kifejtik a véleményüket, segítőkészek, bájosak, humorosak, s szeretnek társaságba járni, szórakozni. Sok minden köthet egy embert, vagy többet a másikhoz: a közös élmények, munka, és az azonos érdeklődési kör. Vannak olyanok is, akiknek a barátság azért fontos, hogy előnyre tegyenek szert, és kölcsönösen támogassák egymást. Persze nem egyoldalúan és hosszútávon, mert az már kihasználás. Olyan is előfordul, hogy valaki azért köt a másikkal barátságot, hogy egy számára fontos személyhez közel kerülhessen. Ez is egy lehetőség, amellyel információkat tudhat meg, hogy mit szeret a másik, és előnyre tesz szert. Persze az is lehetséges, hogy a barátság, mely azelőtt erős talapzatokon állt, meginog egy vagy több erkölcsi probléma okán. Egy megtörtént eset is jól példázza ezt, melyet megosztottak velem azelőtt. A főhősök azt kérték, hogy nevükre ne derüljön fény.

Barátság vagy szerelem?

Volt két barátnő, akik azelőtt mindent együtt csináltak, vásárolgattak, megosztották egymással legféltettebb titkaikat is. Az egyik megtudta, hogy a másik szerelmes egy fiúba, és úgy szervezte a helyzetet, hogy összejöjjenek. A fiú eközben szerelmet vallott a kerítőlánynak, és biztosította őt arról, hogy nem érez semmit sem a másik iránt. Két tűz közé került. Ott volt a mindent elsöprő szerelem, s a másik oldalon a barátnő, akivel gyerekkora óta megosztanak mindent és megbízik benne. Ez aztán az erkölcsi dilemma. Ha a barátság lett volna fontos a számára, közli barátnőjével, hogy őt szereti a fiú, s ezzel kockáztatná a kettejük közötti jó viszonyt, de legalább őszinte lenne. Vagy elhallgatja, utat engedve a szerelemnek és hazudna, esetleg lemondana a fiúról és átbeszélik az ügyet egymás között.  A lány úgy döntött, hogy nem mondja el az igazat. Egy nap a lakásában rányitott a barátnő. Ezek után kiderült, hogy a férfi mindkettőt hitegette s egyikük sem merte bevallani a másiknak, nehogy fájdalmat okozzanak egymásnak.  A fiút kidobták, s megfogadták, hogy soha többet nem hazudnak egymásnak és ismét barátok lettek.  A történet sajnos mindennapos, ez tényleg nagy próbája lehet egy barátságnak.

És egy másik történet a plátói szerelemről szintén nevek nélkül...

A fiú és lány több éve barátok, együtt töltik mindennapjaikat, mindent megbeszélnek egymással, még aktuális párkapcsolatukat is. Egy idő múlva fiú ideges lesz, ha a lány az új szerelméről kezd beszélni, s mindig eltereli a szót. Már egyre kevesebbet találkoznak, majd összevesznek. A fiú nem bírja tovább, és feltárja előtte azt a titkot, mely ez idáig a szívét nyomta. Azt a tényt, hogy teljesen belehabarodott. A csajszi meglepődik, nemet mond, de felajánlja, hogy maradjanak ennek ellenére barátok. A srác ezt természetesen elutasítja, a barátságnak vége szakad, s a lelke romokban hever. A lánynak lelki ismeretfurdalása van. Sajnálja, hogy elvesztett egy ilyen jó barátot. Lehet, hogy egyes esetekben működhet a dolog, de sokszor átmegy a kapcsolat barátságból valami másba. Ez nem lenne baj, ha kétoldalú lenne a dolog.

Minket egyébként majdnem ugyanabból a kőből faragtak, a férfiakat és nőket. Csak a két nem folyton rivalizál. A legérdekesebb mégis az, amikor a férfi és a nő nagyon jól megértik egymást, együtt töltik az időt, s mégis úgy néznek egymásra, mintha testvérek lennének. Ezt kevesen tudják, de számos előnye van egy lánynak, ha egy fiúval köt barátságot. Nem irigykedik a külsőnkre, vagy az ellenkeznező nemnél elért sikereinkre, beavathat a férfi lélek és gondolkodás rejtelmeibe, nem veheti el a szerelmünket kivéve, ha meleg. Végül, de nem utolsó sorban szerzünk magunknak egy kedves biztonsági őrt, aki ha baj van, akkor egy szórakozóhelyen megvédhet...

Létezik férfi és nő közötti barátság?
Egy internetes szavazás eredménye alapján a voksolók 56%-a gondolta úgy, hogy nem létezik asszony és férfi közötti barátság. Sokan kételkednek abban, hogy a két eltérő nem között igaz barátság alakulhat ki. A legfőbb kérdés: ha egy nő szeret együtt lenni egy férfival, beszélgetni vele, akkor ez miben különbözik a szerelemtől? Egy 19. századi német filozófus, akit Nietzschének hívnak, úgy gondolta, hogy a kétféle nem között kialakulhat barátság abban az esetben, ha egy kisebb fizikai ellenszenv fennáll köztük. Egyébként az ilyen típusú kapcsolatok szerelemmel végződnek, ha a két fél nem él kiegyensúlyozott párkapcsolatban.

Már erre is történt példa, de arról talán majd legközelebb...

Kasszandra