Cikkek
 

Mikor kell átállítani az órákat?

Sokaknak az átlagosnál is álmosabb volt a mostani hétfő: az óraátállítás a legtöbb ember szervezetét megviseli – főleg az idősekét és a „bagoly típusúakét”. Gyakori a reakcióképesség csökkenése, a fáradtság és rossz stressz-kezelés. Van, akinek egy hónapra is szüksége van az átálláshoz.

2010. március 28-án, vasárnap hajnalban kell 2-ről 3-ra állítani az órákat. Ekkor kezdődik ugyanis a nyári időszámítás. A kutatók megoszlanak abban a kérdésben, hogy van-e értelme az óraátállításnak, ám állítólag az emberek közérzete jellemzően jobb lesz tőle.

A nyári időszámítás bevezetését a kronobiológusok egy része üdvözli, mondván az erősebb reggeli fény megkönnyíti a gyerekeknek az iskolába járást, a felnőtteknek a munkába menetelt, és segíti biológiai óránk jobb működését. A kutatók másik csoportja szerint azonban az eredeti időszámítás sokkal inkább megfelel az ember élettani ritmusának. Abban mindkét tábor megegyezik, hogy az átállás a társadalom nagy részének szervezetét valamilyen mértékben megviseli.

Horst-Werner Korf, a frankfurti egyetem professzora szerint az ember belső órája rendkívül sok testfunkció működésére kihat. Befolyásolja az alvás-ébrenlét váltakozását, a koncentrációs képességet, de a máj anyagcserére, a vérnyomásra, a pulzusra, a testhőmérsékletre valamint a sejtosztódásra, a sejtciklusra is hatással van. A belső óra nagyon érzékeny, erőteljesen befolyásolják a külvilágból érkező ingerek, különösen a sötétség és világosság napi váltakozása.

Till Roenneberg vezetésével a müncheni egyetem kutatói bebizonyították, hogy a tavaszi óraátállítás a korán kelő és fekvő típusú embereknél kevesebb nehézséget okoz, hiszen az egyszeri megrövidített nap megfelel természetes ritmusuknak. A „bagoly típusúak” – és ők vannak többen – viszont jobban megsínylik az időeltolódást, náluk egy hónapig is eltarthat az átállás, mialatt csökken a reakcióképesség, eredménytelenebb a stressz-kezelés és gyakoribb a munkaidő alatt fellépő fáradtság. Mindezt váratlanul jelentkező fejfájás is kísérheti.

Miért van szükség erre?
Az átállítás célja, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság szokásos ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. A kutatók szerint több milliárd dolláros nagyságrendű a költségmegtakarítás világszerte, ám léteznek olyan kutatások is, amik kétségbe vonják ezeket az adatokat.

Hogyan bírjuk?
Alapjában véve elégedetlenek vagyunk a helyzettel. Mire átállítjuk az összes óránkat, akár hetek is eltelhetnek. Ha előre állítjuk ősszel, akkor általános rosszkedv és hetekig tartó fáradtság gyötör legtöbbeket, hiszen fáj az az egy óra is, amit “elveszítünk”. Tavasszal sokkal derűsebben látjuk az átállítást, hiszen mikor reggel kipattan a szemünk a “szokásos” időben, akkor egy nagy mosollyal fordulhatunk a másik oldalunkra és húzhatjuk a lóbőrt tovább…

http://www.hirekpecs.hu/?p=2399