Cikkek
 

Az a szép a tavaszban...

... hogy virágba borul a természet és ezer új illat van a levegőben. Sokunk szerint a május az esztendő legszebb hónapja, mert a hosszú, kemény tél után "új élet" kezdődik a nők imádják ezt az évszakot, és talán még a legerősebb férfiszívet is meghatja.

Hiszen már régóta tudjuk, hogy aki a virágot szereti az rossz ember nem lehet... Ilyenkor tavasszal "beindulnak" a kertünk növényei. Meg kell metszeni a bokrainkat, gyümölcsfáinkat, virágainkat. De hogyan csináljuk, hogy a kertünk díszei maradjanak egész őszig?
Sajnos még mindig nem tehetünk ki minden teleltetett növényünket a szabadba, ahhoz még kicsit javulni kell az időnek. Kegyetlennek tűnhet a zöldfülű kertész számára, a de a legtöbb növényünk szépségének a titka a kellő mértékű tavaszi visszavágása. Szóval nem szabad sajnálni például a leanderünket, bátran vágjuk vissza az ágait, mert így gyönyörű dús és bokros lesz!
A futórózsákat még nem kell metszeni, majd ha megjelennek a rügyek. Fontos azonban, hogy az elöregedett, vagy elfagyott hajtásokat tőből eltávolítsuk. A fiatalabb hajtásokat majd egyharmadára, egy kifelé néző szemre vágjuk vissza.
Pünkösdi rózsa tavasz végén borul virágba, addig óvatosan bánjunk vele, mert a rügyek, hajtások könnyen megsérülnek. A tavalyi leveleket vágjuk le a tövekről.
Bazsarózsát nem kell metszeni, de ha fagykárokat szenvedett, akkor a száraz hajtásokat távolítsuk el róla.
Májusi orgonáról minél több virágot szedünk májusban a vázánkba, annál több új hajtása képződik. Az elnyílt virágokat is szedjük majd le róla!
Hortenzia a télen fagykárokat szenvedett hajtásokat távolítsuk el róla, mert az új rügyek az előző évi hajtásokon képződnek. Ha sűrű a hortenzia bokrunk, akkor elvirágzás után ritkítsuk meg.
Aranyvessző a legkorábban nyíló. Metszeni és ritkítani csak elvirágzás után érdemes. Jövőre annál sárgább lesz, minél erősebben metsszük vissza!
metszés
A teleltetett növényeinket a kiültetés, vagy a kihelyezés előtt alaposan vizsgáljuk át. Könnyen megtámadhatták őket ugyanis a pihenő időszakban a kártevők.
Vizsgáljuk át a leveleik fonákját is, és bármit észlelünk, permetezzük le a töveket. A száraz levelektől szabadítsuk meg a növényt, a felkopaszodott ágakat pedig könyörtelenül metsszük vissza. Ne feledjük: minél jobban megmetsszük, annál több új hajtás fejlődik a növényünkön! A nehezen átültethető növényünkön csak a legfelső talajréteget cseréljük ki, azokat ültessük át, amelyek már kinőtték a cserepeiket.

A tavasz közeledtével...
A gyümölcsfákat és a díszfákat lemosó permetezéssel védjük a gombák ellen réz vagy kén tartalmú szerekkel. A rovarok ellen olajos lemosással védekezzünk. A lemosó permetezést csak akkor szabad elvégezni, ha a nappali hőmérséklet tartósan 0 fok fölé emelkedik, de bimbós állapotig. A permetezés hatékonyabb ha a fák törzsét és az ágak tövét megkaparjuk vagy meg drótkefézzük. Így eltávolítunk nagyon sok elrejtőzött károsítót.
Itt van az ideje a metszésnek is. Ügyeljünk arra, hogy a fűrész, metszőolló éles legyen, mert így kevésbé roncsoljuk az ágakat. Ha vastag ágat vágtunk le kezeljük a sebet fa sebkezelő szerrel így elkerülhetjük a fertőzést. Február második felében fűtetlen fóliában már vethetünk hónapos retket, salátát, petrezselymet, sárgarépát.
A díszkertben a növények fák, bokrok, fű is meghálálják a tápanyag utánpótlást. Nem csak nitrogénre van szükségük a növényeknek, hanem kálium, foszfor és egyéb mikroelemek is fontos szerepet töltenek be. Ezt egyszerűbben komplex műtrágyákkal fű esetén speciális gyeptrágyával végezhetjük. Az eredmény szembetűnő lesz.

Szerezz be néhány egynyári palántát...Most már érdemes időt szakítani arra, hogy a kedvenc kertészetednél megállj, és bevásárolj az egynyári palántákból. Nem olyan nagy költség, megéri áldozni rájuk, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen az ember szűkebb környezete.
Minden évben a tavasz visszavonhatatlan jele, ha megjelennek a gyönyörű színekben pompázó egynyári növények, vagy még csak zöld leveleket mutató kis kezdemények a kertészetekben, amelyeket újra és újra birtokba vehetünk és nevelgethetünk. Szerintünk néha igenis van olyan jó válogatni a palánták között, mint ruhát nézegetni és vásárolni, mert ahogy a sorok között sétálgatva összevadásszuk a különböző formákat és színeket, igazán meg tudunk feledkezni magunkról - úgyhogy csak biztatni tudunk mindenkit: induljon is neki a bevásárlásnak.
Jó tanácsként annyit még hozzáteszünk: érdemes elrugaszkodni a hagyományoktól, és merészet alkotni belőlük az erkélyen, a teraszon, vagy a kertben: lilát a pirossal, kéket a sárgával, fehéret a rózsaszínnel kombinálni, nagyobb virágnak a tövébe kisebb palántát ültetni, miközben hagyjuk, hogy a piros muskátli önállóan virítson, vagy a fehér margaréta kimagasodjon közülük. Vegyél minél többfajtát: minipetúniát, verbénát, mézvirágot, nefelejcset, gólyahírt, amit csak találsz, mert minél színesebb a felhozatal, annál vidámabb az összeállítás.

Májusi eső aranyat ér...Májusban mindenki igyekszik virágzó növényekkel körülvenni magát, itt van az ideje az ablakok az erkélyek a balkonok feldíszítésének, kivirágozatásának.
Először vizsgáljuk rendelkezésre álló hely fekvését valamint a fény- és szélviszonyokat. Ezután el kell döntenünk, hogy az egynyári növényekre helyezzük a hangsúlyt, vagy az évelő fajtákat részesítjük előnyben.Kora tavasztól késő őszig sokféle, szebbnél-szebb, színpompás kerülhet a balkonládákba, növénydézsákba. A balkonok fekvésének ismerete segít a megfelelő virágok kiválasztásában. A legideálisabb az, ha árnyékmentes és szélvédett déli fekvésű a hely, de sok olyan növényfajta is van, amely jól tűri vagy éppen szereti a félárnyékot vagy akár a teljes árnyékot is.Napfénykedvelő növények többek között pl. a leander, a hibiszkusz, a hajnalka, a begónia, a muskátli. Fényszegény tehető virágok: az angyaltrombita, a futómuskátli, a sarkantyúka, a bohócvirág, és a fukszia. A balkonnövények földjébe ültetéskor ajánlott belekeverni lassan oldódó és sokáig ható műtrágyát. Vannak olyan növény-ápolószerek melyeket kifejezetten a balkonnövények táplálására fejlesztettek ki. Található a kereskedelemben kifejezetten muskátli és petúnianevelést segítő tápoldat is. A balkonládák felszerelése, korláton való rögzítése nagyon fontos. Kész ládatartó szettek kaphatók, melyek között vannak olyanok amelyek állíthatók a balkonláda méretéhez. Figyeljünk arra, hogy a nehéz edények, például cserép vagy terrakotta különösen stabil tartókat, és rögzítő-elemeket igényel. Ha jól választottuk meg az"összeállítást", akkor a jutalmunk ilyen szép látvány lesz.