Cikkek
 

Hőségriadó!!!

A másodfokú hőségriasztás feltétele, hogy három egymást követő napon haladja meg a 25 fokot a hőmérséklet napi középértéke, ennek alapján az ÁNTSZ vasárnap öt régióra adta ki a riasztást. Hétfőtől azonban a riasztás országossá vált, és az előrejelzések szerint a hét végéig marad a nagy meleg, az OMSZ ezért a másodfokú figyelmeztetést hétfőn az egész országra kiterjesztette.

http://www.időkép.hu/

A héten a nappali hőmérséklet helyeként meghaladja a 35 fokot, és hajnalonként sem lesz hidegebb 20 foknál az ország döntő részén.
A nagyvárosok belsejében a hajnali minimumok 25 fok körül alakulnak, így az erősen beépített területeken a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot, teljesítve ezzel a legmagasabb, azaz a harmadfokú hőségriasztás szintjét.

A forró, párás levegőn bágyadtság, tompaság léphet fel, a reflexek romlanak.
A szervezet folyadékigénye magas, gondoskodni kell a folyamatos utánpótlásról.
Érdemes naponta többször zuhanyozással felfrissíteni a szervezetet.
A legmelegebb időszakban ajánlott lehetőség szerint hűvös és naptól védett helyen tartózkodni.

A tartós hőhullám a Közép-Európa felett felépült stabil anticiklonnak köszönhető, amely távol tartja a markáns időjárási frontokat a térségtől.
A levegő páratartalma és a légköri instabilitás a hét elején kissé növekszik, így az ország egyes részein - főként északon, északkeleten - délutánonként egy-egy rövid nyári zápor, zivatar sem kizárt.
Természetes vizeink hőmérséklete akár éves maximumát is elérheti.
A Balaton jelenleg 27 fokos, a héten még 1-2 fokot melegedhet, a Velencei-tó 27 fokos, a Tisza-tó egyelőre 24 fokos, a Fertő-tó pedig 25 fokos.