Cikkek
 

Hideg gyümölcslevesek

Eperkrémleves
4 dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 30 dkg eper, 10 dkg kristálycukor, 2 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, fél csomag vaniliáscukor.

 

A tejet felforralom, közben a lisztet a puha vajjal összegyúrom, majd kis darabkákban hozzáadom a forrásban lévő tejhez. Folytonosan kevergetve öt percig forralom. Az epret megtisztítom, megmosom, egyharmad részét félreteszem, a többit megcukrozom és fél óráig állni hagyom. A besűrített, kihútött tejet a lecukrozott eperrel, a kioldódott gyümölcslével, a fehérborral, a citromlével, a tejszínnel és a vaniliás cukorral összeturmixolom. Finom szűrőn leszűröm, hogy az eper magvai ne kerüljenek a levesbe. Tálalás előtt alaposan lehűtve csészékbe töltöm és a tetejét a félretett eperszemekkel díszítem.

Görög gyümölcsleves
Fagyasztot gyümölcs (málna, őszibarack, ribiszke, egres, vagy eper) vegyesen 60 dkg, 1 citrom, 9 dl 100 %-os narancslé, 1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor, 10 dkg porcukor, fél csomag vaniliáscukor, 2 dl tejszín.
A citromot alaposan meghámozom, a húsát kockákra vágom és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverem és lefedve egy órára a hűtőbe teszem. A gyümölcsöt összekeverem a narancslével, három deci vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe teszem, majd jéghidegen tálalom.

Hideg barackleves
1/5 kg rózsabarack, 2 dl édes fehérbor, 2 kanál zsemlemorzsa, 12 dkg cukor, fél citrom leve, 1 tojás, 1 dl tejszín.
A barack felét meghámozom, felszeletelem és a borban puhára főzöm. 1,5 liter vízben megfőzöm a prézlit és a többi barackot, majd áttöröm. E kettőt összekeverem, hozzáadom a cukrot. A tojást elhabarom a tejszínnel, majd apránként hozzáöntöm a levest.

Hideg sárgadinnyeleves 1.

1 cukordinnye, 4 dl joghurt, 2 dl tejföl, 5 ek cukor, csipetnyi só.
A dinnyét kettévágom, kimagozom és meghámozom. Dekorációs célra félreteszek néhány vékony szeletet, a többit tirmixkészülékben pürésítem. Hozzákeverem a joghurtot, a tejfölt és a cukrot, sóval ízesítem és a tetejét a félretett dinnyeszeletekkel díszítem. Jéghidegen tálalom.

Hideg sárgadinnyeleves 2.

1 kg sárgadinnye, 12 dkg porcukor, 2,5 dl tejszín, 5 szem szegfűszeg, 2 darabka fahéj, fél dl konyak, 4 szem fehérbors, citromlé, csipet só.
A dinnye húsának negyedrészét kis kockákra vágom és a cukor felével, meg a konyakkal elkeverve a hűtőbe teszem. A többi dinnyehúst a többi hozzávalóval (kivéve a tejszínt) 8 dl vízben felteszem főni. Kihűlés után hozzákeverem a tejszínt és jégbehűtöm. Tálaláskor előhűtött csészékbe teszem és elosztom rajta a rumos kockákat.

Hideg meggyleves 1.

60 dkg meggy, 20 dkg cukor, 1 citrom, 5 szegfűszeg, 1 fahéj, fél dkg só, 2,5 dl tejföl, 1 dkg liszt, 1 dl vörösbor (Egri bikavér), 2,5 dl tej, 1 tojássárgája.
A tejfölt a vörösborral és a cukorral elkeverem és hozzáöntök 2 deci vizet. Ezalatt a kimagozott meggyet megfőzöm kevés vízben és cukorban, majd a lehűlés után elkeverem az összes többi hozzávalóval. Jól behűtve tálalom.

Hideg meggyleves 2.

60 dkg friss meggy, 16 dkg cukor, 8 szem szegfűszeg, 1 g fahéj, 1 dl citromlé, (1 citrom leve), 3 dkg só, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 5 dkg liszt, 1 dl vörösbor, 3 cl konyak.
7,5 dl hideg vízben felteszem a kimagozott meggyet. Hozzáadom a cukrot, sót, szegfűszeget, fahéjat, citromlevet és felfőzöm. Mikor puha a meggy, hozzáöntöm az előzőleg felforralt tejet, amelyet behabartam a tejszínnel elkevert liszttel, majd felforralom. Utána hozzáöntöm a vörösbort és leveszem a tűzről. Tálalás előtt kiveszem a szegfűszeget és a fahéjat, majd belekeverem a konyakot.
   
Hűsítő dinnyekrémleves
60 dkg sárgadinnye, 3 dl tejszín, 2 dl tokaji szamorodni, 1 dl citromlé, 5 ek méz, a tálaláshoz 4 gombóc vaniliafagylalt, tejszínhab, őrölt fahéj.
A dinnyét meghámozom, kimagomozom és a többi hozzávalóval együtt összeturmixolom. Ha túl sűrű lenne, akkor egy kevés cizet keverhetek hozzá. Fagyival, tejszínhabbal tálalom és megszórom fahéjjal.

Nyers almaleves

Fél kg alma, 2 dl joghurt, 2 ek cukor, fahéj, szegfűszeg, só.
3-4 szegfűszeget és 2-3 darabka fahéjat 1 deci vízben 5 percig főzöm. Ezalatt meghámozom az almákat, közepüket kiszírom, majd lereszelem. A lehűtött joghurtot, az almát a fűszerfőzettel, a cukorral és csipetnyi sóval jól elkeverem (Turmixgép).

Vörösboros málnakrémleves

45 dkg málna, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 2 dl vörösbor, 2 kanál konyak, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 2 ek porcukor.
A málnából kiveszek egy maréknyit és behűtöm. A többit összeturmixolom, majd hozzámixelem a többi hozzávalót is. Az egészet jól behűtöm, majd csészékbe osztva elosztom a tetejére a málnaszemeket.