Cikkek
 

Go to Ják

Van úgy, hogy meghívnak valahová amiből nem akarsz kimaradni, és nincs pénzed. Semmi pénzed.
Nálam ettől általában nem dől össze semmi mert egyszerűen nem számít.

Forró nyári estéken a mai napig nem tudom, hogy hogyan de sikerült emberesen berúgni és venni 2 doboz cigit pedig 200 forinttal indultam otthonról. Persze kicsit ciki amikor hónapok múlva vásárolsz az újságosnál és a melletted álló csaj nagyon néz, és amikor megkérdezem miért közli hogy rapeltem neki pénzért.Nos van olyan kihagyhatatlan nano fesztivál ahol az embernek egyszerűen ott kell lennie. A Jáki ”Kék szoba” Vip nano fesztivál, is valami ilyesminek ígérkezett.
Egy ott élő alig ismerősöm szervezte és mint egy első találkozás, ezen muszáj volt megjelenni. Mire felveszek pénzt persze az utolsó vonat már a közelben sincs, szóval marad a jól bevált stoppolás. Ják Szombathely mellett van én meg általában Pécsen szóval még itthon felcsaptam a google maps-t és nem túl nagy nehézségek árán sikerült papírra vetni a Pécs – Kaposvár – Keszthely – Zalaegerszeg – Szombathely tervet, mert arra elvileg van forgalom. Tényleg volt.
19:45-kor kaptam az első stoppomat, melós emberek vittek el addig a főútig ahonnét Kaposvárra lehet menni, persze ehhez gyalogolnom kellett a legkiesőbb buszmegállótól még legalább 2 kilométert mert városon belül nem vesz fel senki sem, és alapból úgy néznek az emberre mint valami eltévedt ufó amikor a hüvelykujjával elkezd az autósok felé mutogatni. A melós emberekkel megvitattam az útitervemet és kiderült, hogy nem kell Keszthelyre mennem mert az nagy kerülő, hanem stoppoljak ügyesen és rögtön Egerszegre menjek ami jól hangzik csak nem egészen rajtam múlik, tehát megköszöntem és kiszálltam. Nagyjából 20 kilométert jutottam előrébb ami harmatgyenge.

Tisztán emlékszem arra, hogy mielőtt a melósok felvettek elhúzott egy piros autós csaj előttem. Nos a melósok úgy tűnik idő közben megelőzték mert megint elhúzott előttem. A meglepetés szikrája visszacsillant a retinájáról, de gondolkodás nélkül hajtott tovább. Nem baj, másfél perc múlva jött egy astrával apuci és anyuci akik egy húszason megint elvittek, és fél perccel az után, hogy kiszálltam természetesen jött a piros autós nő aki már röhögött, de ismét nem állt meg. Na többet nem láttam.

Két eseménytelen stopp következett, pillanatok alatt Kaposváron lettem. A második srác elsőre csak lassított aztán ment tovább, aztán satufék és visszatolatott. Kezdtem megijedni, hogy nem csak, hogy nem vesz fel de még meg is ver poénból, de nem. Pont Kaposvárra ment.

Kaposváron át kellett sétálnom, mert városon belül nem áll meg senki. Elég sokat vártam. két ember vett fel, aztán jött egy piros ladával egy tipikus disco arc trikóban, dübörög a zene, a tükörről lóg a szőrös mindenség de el tudott vinni majdnem 40 kilométert úgyhogy beszálltam. Útközben tartalmasat beszélgettünk a pinaszőrről, a kaposvári nőkről, meg hogy hogyan szokott csajozni. Sokat tanultam.

Kiderült, hogy mostanában a vonzerejét ritkán csillogtatja, mert szerinte már túl idős a bogyókhoz és ha nem tud három napon keresztül pörögni a party közben akkor meg hogyan csajozzon. Naugye. Én igazat adok neki és vad magyar tehcno dallamok közepette robogunk tovább. Amikor kitett Böhönyénél kiderült, hogy kőműves.

Böhönye ritka kietlen egy táj 11 óra felé. Egy darab kocsma világított de nem volt semmi kaja úgyhogy egy csomag ropival mentem tovább, pedig egy bácsi felajánlotta a biciklijét de azt azért mégsem. Pár perc múlva megállt egy kamionos aki Kanizsáig vitt. Egy öregebb manus volt, politizáltunk kicsit és szidtuk az oktatási rendszert aztán mielőtt ki kellett raknia észrevette, hogy jön mögötte egy másik kamionos akinek kiintegetett; a másik kamionos megállt és kiderült, hogy Körmendre megy ami konkrétan Ják mellett van sőt el is visz mint egy álomban. Minden jól ment. Teljesen random témákról beszélgettünk közben kiderült, hogy méhekkel teli konténereket szokott szállítani oda ahol éppen virágzik az akác. Politizáltunk, hogy azért mégis meg legyen az alap hangulat aztán kitett Körmenden. Ják 16 kilométerre volt akkor, gondoltam, hogy ezt akár már le is sétálom ha nem jön senki. Hát nem jött.

Másfél kilométer után feladtam mert egy kóbor kutya vett üldözőbe, szóval visszasétáltam egy biztonságosnak tűnő villanyoszlop alá és vártam valami járművet aki majd elvisz. Fél óra múlva jött valaki aki átvitt azon a kb 500 méteres kutyás szakaszon aztán Ják jobbra, ő meg tovább egyenesen.

14 kilométer

Senki sem jön. Egy gyártelep szerű valami közepén állok, bicikli tárolók mellett és a tárolóban van egy bicikli, hajnal 1 kor és nincs kikötve! Aztán miután kiszedtem és elkezdtem vele tekerni realizáltam, hogy azért nem volt kikötve mert a lánc többet érne. A kerekek laposak, a lámpa pedig nem működik, méghozzá teljesen ugyan úgy nem ahogy a fék. Tekertem nagyjából 10 perce amikor elfogyott a közvilágítás. Na itt szakadt el a cérnám. Adott hajnal 1, egy bicikli fék és lámpa nélkül meg én egy úton ami egy erdőn megy keresztül és semmi fény sincs. Megálltam elszívtam egy cigit, aztán végül is elindultam mert igazából nem volt jobb dolgom.
Felsőberkifalu létezéséről eddig nem is tudtam, de ezek után biztosan nem fogom a szívembe zárni. Tíz perce tekerek a sötétben és egyszer csak fény mögöttem. Bicikli be az árokba, én meg agresszíven stoppolok. két vadász jön valami vadász autóval, csak a platón fértem el és az első kérdés az volt, hogy “mi történt a bicikliddel” erre nem válaszoltam csak elmondtam merre mennék, ha már így összefutottunk.
Teljesen a házig vittek és közben az anyósülésen ülő félálomban lévő vadász az álmait mesélte, elég pszichedelikus volt. Így érkeztem meg Jákra, ahol jó volt!

Amúgy Ják kellemes hely, bár sokat nem láttam belőle de ott lakik Boda Károly villanyszerelő és templomból is elég erősek!

http://www.keresi.hu/pecs_hirek_gazdasag/index.php?mode=hirek&cikk_id=925&rem=A%20j%E1ki%20templom%20-%20r%E9szletek

by BB

http://www.gorhony.hu/2010/05/go-to-jak/