Cikkek
 

Táblainvázió a történelmi belvárosban

-Avagy: hogy szivassuk a boltosokat?-

Sétálva a Ferencesek utcáján nem is gondolnánk, hogy a falakon belül milyen érdekes dolgok folynak. A boltosok szürke arccal nap-napután a megélhetésükön gondolkodnak. Kevesebb a vevő és mérföldekkel több a kiadás. Az utca emberének, -vagy a vásárlóknak -csak az a furcsa, hogy nem találnak egy-két boltot....Két lehetőség van: A bolt bezárt, mert az adók súlyát nem bírta, vagy: Kötelezték a reklámtáblája levételére, ezért nem lehet észrevenni.

Nem nagy ördöngösség az okosoknak, akik így határoztak. Csak a szerencsétlen boltos fogja a fejét, hogy a nem kevés pénzért kirakott tábláját egyszerűen levetetik. Persze fent maradhat, bizonyos zsíros büntetés ellenében. Ennek sem sok értelme van, hiszen a következő hónapban valaki megint arra sétál  majd ,  és mivel unatkozik és talán pénzre is szüksége van a hivatalnak....Megint küld egy kedves levelet,amiben ismét kötelezi a tulajdonost a tábla iktatására. Mert megteheti. Csak azt nem értem, hogy amikor ezek a kritikus táblák felkerültek, akkor miért is nem zavart senkit? Hagyták, hogy megcsináltassák, kifizessék és most puff: Vedd le, de rögtön!!!

A műemlékvédelem kulturális és társadalomtudományi munka. Amennyiben pedig az , akkor miért szorítja háttérbe a társadalmat? Nem szeretnék pálcát törni senki feje fölött, de álljunk már meg egy percre és gondolkodjunk el, hogy mennyi felesleges kiadás szakad a kisvállalkozókra ezen kívül is! Arról nem is beszélve,hogy a tábla levétele után teljesen beleolvad a környezetbe. Amennyiben pedig beleolvad...,észrevehetetlenné válik. Szép-szép ez a „történelmi belváros szebbé tétele"  projekt, csak éppen egy nagy kamu az egész! Rengeteg üzlet zárt be az elmúlt időben. Olyan súlyos bérleti díjakat kell megfizetni a vállalkozóknak,hogy csoda ha van még egyáltalán bolt a belvárosban....

Hatósági szabályozás alapján létezik műemlék, műemlék jellegű és városképi jelentőségű épület.

Hogy történhet meg az, hogy egy ilyen táblát valaki engedélyeztet (nem kevés pénz maga az engedély sem), elbírálják és úgy döntenek,hogy felrakhatja. Aztán 2-3 év múlva csak úgy levetetik a szerencsétlennel. Gondolom  nagyjából el tudja a Kedves olvasó képzelni,hogy milyen súlyos összegeket fizethet ki valaki egy ilyen reklámra. Én, személy szerint félmilliós példát is tudok.

Nyílván meg van erre a törvényes magyarázat.(furcsa is lenne, ha nem lenne..)Egyszerűen azt nem értem,hogy miért kell játszani az emberek pénzével. Olyan sok van nekik? Hát nem!  Nincs sok nekik! És mielőtt valaki messzemenő következtetést vonna le és azt gondolná,hogy fecsegek itt a semmiről leírom,hogy tudom miről beszélek!Ott élem az életem nagy részét a történelmi belvárosban. Szeretem a boltosokat. Olyanok, mint egy kis család. Naponta megbeszélik a gondjaikat. Nem elegek az adók,a járulékok, bérleti díjak, rezsi , a különböző büntetések,még ez is! Felháborítónak találom,hogy építgetik a szép belvárost (mondjuk nekem  nem tetszik amivé válik,de ezt szubjektív vélemény) és közben mindenféle csip-csup borzalmakkal ellehetetlenítik az életét azoknak az embereknek,akik színt visznek bele. Igen , emberek ők is. Családdal, kutyával, kis bolttal és némelyik bizony sok hitellel. Aki egy életen át dolgozik csak azért, hogy legyen egy ilyen kis álma bent a város szívében, aki kézzel-lábbal kűzd , hogy megtarthassa a kis birodalmát,az vajon megérdemli ezt??? Csak egy percre álljunk meg és gondolkodjunk el.....!

By Bell