Cikkek
 

Bikal-Puchner Kastélyszálló

Egy kicsiny falu a Mecsek lábainál elterülő festői Hegyhát egyik völgyében, mely nevét az egykor fölé magasodó bükkös erdőről kapta. A kastély mellett két műemlék épülete van a községnek: a katolikus templom, melyet 1797. július 26-án szentelték fel Szent Anna tiszteletére és a környék egykor egyik legszámottevőbb evangélikus közösségének temploma, mely 1869-ben épült fel a faluban.

Súlyos veszteséget jelentett a település történetében a német lakosság nagy arányú kitelepítése, melynek során 1947-48-ban több mint négyszáznegyven falubelit kényszerköltöztettek Németországba. A kitelepítettek helyét Felvidékről áttelepített magyar családok, valamint Zala megyéből, illetve Hódmezővásárhely környékéről ide költözők foglalták el.

A község az 1900-as évek közepétől Állami Gazdaságáról vált ismertté szerte az országban. A bikali hal, nyúl és barack nemzetközi hírnevet is szerzett a falunak.

Az első bikali földesúr:

A Selmecbányáról származó Puchner Antal Szaniszló (1779-1852) Pozsonyban végezte jogi tanulmányait, majd katonai pályára lépett. Karrierje a napóleoni háborúk ideje alatt ívelt felfelé.

A szabadságharc ideje alatt a császárhoz hű tábornok szembefordult a forradalmi kormánnyal. Az 1849-es erdélyi téli hadjáratban több csatában is összecsapott a magyar seregekkel, míg végül Bem tábornok szorította ki Erdélyből. A bárói cím viselésére a Katonai Mária Terézia Rend jogosította fel.

 

 

A kastély története:

A gondolat, hogy birtokhoz jusson, 1839-ben erősödött meg Puchner Antal tábornokban, aki tőkéjét biztonságban szerette volna tudni. Az uralkodó 1841-ben adományozta a három falut magába foglaló bikali uradalmat a tábornoknak.

 

A családi levéltár szerint Puchner Antal báró 1841 májusában látogatott először birtokára. Ekkor még a településen sem kúria, sem kastély nem volt. A báró beleszeretett a Mecsek lábánál, a Hegyhát lankái között megbújó birtokba és az 1840-es évek végén egy kastély építésébe kezdett. Ennek pontos időpontjáról nincsenek adatok.

A családi archívum is csak egy adalékkal szolgál erre vonatkozólag. Eszerint, amikor 1849 szeptemberében a tábornok fia, Hannibál ellátogatott a birtokra, arról számolt be apjának, hogy az épület áll, és csak az emeleti részen vannak vissza kisebb belső munkálatok. A tábornok fia, Hannibál 1861-ben vette át a birtokot. Az ő nevéhez fűződik a kastély átépítése és a park telepítése is. Hannibál idősebbik fia, Károly nagy terveket szőtt a kastély bővítéséről, átalakításáról, de korai halála miatt ezek megvalósítása fiatal özvegyére maradt. Az épület a ma is látható, kései historizáló formáját az 1898-ra befejeződött átalakítások során nyerte el.

A kastély története 1993-tól napjainkig:

 A Hella 91. Kft 1993-ban megvásárolta a hajdani Puchner uradalmat a Bikali Állami Gazdaságtól, és megkezdte a felújítást.
A munkálatok eredményeképpen 1996 májusától egy tizenhét szobás, 3 csillagos kastélyszálló, étterem, kültéri medence, teniszpálya és gyerekjátszótér várta a vendégeket. 1998-ban felépült a francia stílusú fürdőház élménymedencékkel, valamint öt, modern szobával. Így  Ezzel a szolgáltatással kiteljesedve 1999-től már négycsillagosként üzemelt tovább a szálloda. 2002-ben átadásra került három kétszintes vendégház huszonnégy modern szobával. Ugyanebben az évben épült fel a lovagi hangulatú sportközpont drinkbárral, kétpályás bowlinggal, biliárddal, három fallabda pályával.

Szintén ekkor került átadásra a négyszáz fő befogadására képes, szekcionálható konferencia központ is. 2004-ben került sor a kastélyszálló belső tereinek belsőépítészeti átalakítására.
 A következő évben a fürdőház a marokkói hangulatú fürdőtérrel bővült. 2007-ben átadásra került a XVIII. századi francia stílusú udvarház harmincegy szobával valamint az új recepció épülete.

Ugyanezen év végére fejeződtek be a fürdőház újabb bővítési munkálatai, melynek eredményeként további négy szoba, nagyobb öltöző, nagyobb drinkbár és egy VIP fürdő került kialakításra, mely a Harmónia Szigete nevet viseli.