Cikkek
 

Már a baptisták látják el a pécsi idősek

Félmilliárd forintot spórol a város – július elsejétől az önkormányzat helyett a Baptista szeretetszolgálat működteti a szociális otthonokat Pécsett.

Ez eddig évente 500 millió forintjába került a városnak, jövőre viszont már a baptisták fizetik ezt az összeget. A bentlakásos idős ellátás átadásáról még májusban döntött a pécsi közgyűlés, ám hivatalosan július 1-el vette át az egyház a feladatot.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Baptista Szeretetszolgálat működtetheti a jövőben a pécsi Integrált Szociális Intézményben az idősek ellátásának nagyobb részét. A lépéstől azt várja az önkormányzat, hogy jobb feltételek közé jutnak majd az idősotthonokban élők.

Az ügy előzménye, hogy a város az utóbbi hónapokban arra dolgozott ki koncepciót, hogy a területen milyen módon lehetne elérni kisebb befektetéssel nagyobb hatékonyságot, színvonalasabb ellátást. A város vezetése ezért tárgyalásokat folytatott civil szervezetekkel, valamint egyházakkal a bentlakásos szociális ellátás más fenntartóval történő ellátása érdekében. A Baptista Szeretetszolgálat Egyháza a közelmúltban jelezte, hogy át kívánja venni az Integrált Szociális Intézményben az idősek otthoni ellátásának nagyobb részét.

Ez a malomvölgyi telephelyen működő idősek otthoni, valamint fogyatékos otthoni ellátását és a támogató szolgáltatást, a Barátság utcai telephelyen működő idősek otthoni ellátást, a nappali ellátást és az étkeztetést, valamint az Alkotmány u. 79. és a Xavér u.10. telephelyein az idősek otthoni feladat-ellátását érinti. A Tímár utcai és a Zipernowsky utcai telephely megmarad az Integrált Szociális Intézményben úgy, hogy a Zipernowsky utcai telephelyet teszik meg az intézmény székhelyévé.

Az intézkedéssel sikerülhet elérni az előzetes célt, miszerint magasabb minőségű szolgáltatás jellemezze a területet. Mint kiderül ugyanis a dokumentumból, a demens betegek bentlakásos intézményi ellátása esetén a normatíva összege 710 ezer forint, míg az időskorúak ápoló-gondozó otthoni ellátása esetén a normatíva összege 635 ezer fő fejenként.

Ezzel szemben az egyházi kiegészítő normatívával megnövelt összeg demens ellátás esetén 1,3 millió, míg az idősotthoni ellátás esetén 1,15 millió forint. Ennek értelmében tehát az egyházi fenntartó jobb pénzügyi feltételekkel tudja az intézményfenntartói feladatokat ellátni, azaz az ellátás minősége is jelentősen emelkedhet.